• בית
  • מקורות מידע: הזכות לחינוך והזכות לבחור זרם חינוך

מקורות מידע: הזכות לחינוך והזכות לבחור זרם חינוך

 חזרה לריכוז מקורות מידע

תמיד זכרו:
אתם שולחים את ילדיכם, מבחירה, למוסד חינוך ממלכתי.
לו רציתם שילדיכם יקבלו חינוך דתי הייתם שולחים אותם למוסד חינוך ממלכתי-דתי. לו הייתם מעוניינים בתגבור לימודי יהדות – הייתם מבקשים להצטרף לתכנית תל"י – תגבור לימודי יהדות – הפועלת במוסדות החינוך הממלכתיים או מצטרפים לזרם המשלב בו לומדים יחדיו תלמידים חילוניים ודתיים.
אין למוסד החינוך הממלכתי סמכות לפגוע בזכותכם וחובתכם ההורית להעניק לילדיכם חינוך על פי דרככם; בין היתר זכותכם להימנע מהקניית חינוך דתי לילדיכם.

(ראו המלצה לפעולה בתחתית העמוד, כולל דוגמא לפנייה, כבר בתחילת השנה, למוסד החינוכי בו עתידים ללמוד ילדיכם).

זכות ההורים לבחור זרם חינוך

זכויות הורים בחינוך – משה"ח

"מושג 'האפוטרופוסות', כפי שהוא מופיע בסעיף 15 בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 כולל בתוכו את אחריות ההורים לגידולו ולהתפתחותו הגופנית והנפשית של הילד ובכלל זה לקביעת מקום הימצאו, התווית דרך חינוכו ועניינים אחרים הנוגעים לדאגה לילד. אחריות זו היא גם זכותם של ההורים כלפי ילדם.

אחריות ההורה למתן חינוך לילדיו מעוגנת בסעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, הקובע כי "אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצורכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו..". מסעיף זה נובעת גם זכותם של ההורים לדאוג לחינוך ילדיהם ולבצע החלטות הקשורות לחינוכם.

חלק מחופש הדת המוקנה להורים הוא מתן אפשרות לחנך את ילדיהם בהתאם לדת שהם מאמינים בה או להימנע מהקניית חינוך דתי."


חוק חינוך ממלכתי סעיף 1

"בחוק זה – "חינוך ממלכתי" פירושו – חינוך הניתן מאת המדינה על פי תכנית הלימודים, ללא זיקה לגוף מפלגתי, עדתי או ארגון אחר מחוץ לממשלה, ובפיקוחו של השר או של מי שהוסמך לכך על ידיו;

"חינוך ממלכתי משלב" – חינוך ממלכתי המשלב בתכנית הלימודים שלו לימודי יהדות מוגברים, ושם דגש על עיסוק בזהות יהודית ועל חינוך לפי תכנית השלמה למוסד חינוך ממלכתי משלב;

"חינוך ממלכתי דתי" פירושו – חינוך ממלכתי, אלא שמוסדותיו הם דתיים לפי אורח חייהם, תכנית לימודיהם, מוריהם ומפקחיהם ובהם מחנכים לחיי תורה ומצוות על פי המסורת הדתית וברוח הציונות הדתית;"

"תכנית השלמה" פירושו – חלק של תכנית הלימודים שיקבע או שיאשר השר לפי חוק זה ושיקיף לא יותר מעשרים וחמישה אחוזים משעות הלימודים במוסד חינוך רשמי;

"תכנית השלמה למוסד חינוך ממלכתי משלב" – תכנית השלמה שתכלול לימוד מקורות יהודיים בהיקף רחב ובאופן מעמיק, תוך שימת דגש על עיסוק בזהות יהודית ועל חינוך לערכי הסובלנות במורשת ישראל ולקיום חיים משותפים וברית ייעוד וגורל בין כל חלקי העם בישראל ובתפוצות;

"תכנית השלמה למוסד חינוך ממלכתי דתי" פירושו – תכנית השלמה שתכלול לימודי תורה שבכתב ושבעל פה ותכוון לאורח חיים דתי, לרבות נוהג והווי דתי בין כתלי המוסד;


ראו התייחסות מפורטת לנושא הזרם המשלב בסוף דף המידע


החוק מקנה להורים אפשרות לבחור בין בית ספר ממלכתי, בית ספר ממלכתי-דתי ובית ספר משלב או בית ספר מוכר שאינו רשמי

סעיף 20:
"לצורך מילוי החובה האמורה בסעיף 3(אא) לחוק לימוד חובה יירשם תלמיד –(1) במוסד חינוך ממלכתי או במוסד חינוך ממלכתי דתי, הקרוב למקום מגוריו; (1א) במוסד חינוך ממלכתי משלב, ובלבד שהתלמיד זכאי להירשם למוסד כזה בהתאם להוראות שנקבעו לפי סעיף 21;"
סעיף 25:
"…תלמיד שנרשם במוסד חינוך לפי סעיף 20 או 21, יבקר במוסד החינוך שבו נרשם; עלה מספר התלמידים שנרשמו במוסד על מכסה שנקבעה לו, לפי כללים שפורטו בתקנות, יבקרו התלמידים העודפים על המכסה, במוסד חינוך רשמי אחר שייקבע להם, על-פי אותם הכללים, ובלבד שתלמיד שנרשם במוסד חינוך ממלכתי לא ייקבע לו מוסד חינוך ממלכתי דתי, או להיפך; "

  • תקנות לימוד-חובה וחינוך ממלכתי (רישום), התש"יט- 1959 נוהלי הרישום של תלמיד לגן או לבית הספר
    סעיף 7ה 
    "(א) רושם המבקש לרשום את ילדו ללימודים במוסד חינוך ממלכתי משלב קיים יבקש זאת בשלב הרישום למוסד החינוך, לפי תקנה 5, בפני הרשם ברשות החינוך המקומית שאליה הוא משתייך לפי מקום מגוריו."
    ובמשתמע – ניתן לרשום תלמיד.ה למוסד חינוך ממלכתי משלב רק אם הוגשה בקשה של ההורים לרשום אותו לכזה.

משאלת ההורים ברישום לגן הילדים

  1. (א)  בבוא אדם לרשום ילד לגן הילדים לפי תקנות אלה, ישאל הרשם את הרושם על החינוך הרצוי לו בלשון זו:
    "לפי החוק אתה רשאי לרשום את הילד/ה למוסד לחינוך ממלכתי או למוסד לחינוך ממלכתי דתי. האם רושם אתה את הילד/ה לגן ילדים ממלכתי או לגן ילדים ממלכתי דתי?"
    (ב)  הרשם לא יוסיף הערה כלשהיא לגבי השאלה שבתקנת משנה (א).

ראו טבלת טופס בע' 15 – רישום מגמה:
הרשם יודיע לרושם את זכותו לבחור במגמת לימוד רצויה:
1 = ממלכתי 2 = ממלכתי דתי 3 = מוכר שאינו רשמי

א. הרושם/המבקש יפרט את המגמה המבוקשת: ממלכתי; ממלכתי דתי; מוכר שאינו רשמי. הרשות תשבץ את התלמידים הזכאים לחוק לימוד חובה על פי המגמה המבוקשת.
במקרים של פתיחת גן יחיד ביישוב תיקבע המגמה לפי המספר הגדול של בקשות ההורים. כעקרון לקבוצת המיעוט יינתן מענה בנפרד, בהתאם לנהלי משרד החינוך.


הזכות לחינוך – כללים בינלאומיים

הוועדה לזכויות חברתיות כלכליות ותרבותיות של האו"ם קבעה ארבעה כללים העומדים בבסיס הזכות לחינוך ואשר אותם צריכה מדינה להבטיח:
זמינוּת (availability) –- הזכות למוסדות חינוך ותוכניות חינוכיות זמינים;
נגישוּת (accessibility) –הזכות לגישה שווה אל אותם מוסדות חינוך;
קבילוּת (acceptability) –הזכות לחינוך מתקבל על הדעת הן מבחינת תכניו והן מבחינת האופן שבו הוא מועבר;
מותאמוּת (adaptability) –הזכות לחינוך המותאם לצורכי התלמידים, בין היתר בהתאם לרקע החברתי והתרבותי שממנו באו 


המלצה

בתחילת כל שנה שילחו מכתב למנהל.ת בית הספר, רכז.ת השכבה ומחנכ.ת הכתה של ילד.תכם, או הגננת / מנהלת הגן, ובו הצהרה על אורח חייכם ובקשה לכבדו. ככל שיותר הורים ינקטו בצעד זה, שנה אחר שנה, כך תגדל ההשפעה על מוסדות החינוך לפעול באופן ראוי ומכבד.

ראו לדוגמא מכתב שכתבו הורים לילד בכתה ב' tora – parents letter

מכתב הורים


 בתי ספר של הזרם המשלב (דתיים-חילוניים) ובתי ספר תל"י (תגבור לימודי יהדות).

סעיף 2 בחוזר המנכ"ל מגדיר מהו חינוך משלב:      

2.1 החינוך הממלכתי המשלב: מסגרת חינוכית המשותפת לתלמידים המקיימים אורח חיים דתי, חילוני ומסורתי, המטפחת את זהותה הייחודית של כל אחת מן הקבוצות בד בבד עם ביסוסה על התרבות היהודית ועל ערכי הסובלנות והאחדות הלאומית.

2.2 מוסד חינוך "ממלכתי-משלב": מוסד חינוך ממלכתי המשלב בתוכנית הלימודים ובאורח החיים שלו לימוד מקורות יהודיים וציוניים בהיקף רחב ובאופן מעמיק, בשימת דגש על העיסוק בזהות היהודית והציונית ועל חינוך לערכי הסובלנות במורשת ישראל ולקיום חיים משותפים וברית ייעוד וגורל בין כל חלקי העם בישראל ובתפוצות.

2.3 תוכנית הלימודים בבתי הספר של החינוך המשלב: תוכנית המתגברת את לימודי היהדות והציונות כתוספת לתוכניות הלימודים הרשמיות של משרד החינוך ואינה באה להחליפן. בתוכנית זו לימודי היהדות והציונות והעיסוק בזהות היהודית מתקיימים הן במסגרת הלימודים הפורמלית הן בתחום הלא פורמלי, והם באים לידי ביטוי באורח החיים הבית ספרי, המבוסס על הלוח העברי ועל המנהגים היהודיים, וכן במסגרות כמו בית מדרש בית ספרי וקהילתי, סיורים לימודיים בנושאי זהות יהודית וישראלית וטקסים ואירועים הקשורים ללוח השנה העברי.


סעיף 3 בחוזר מתייחס לנוהלי הפיכת בתי ספר ממלכתיים לבתי ספר תל"י או בתי ספר משלבים: שיתוף ובחירת ההורים תוך הבטחת אלטרנטיבה להורים שאינם מעוניינים בכך.

בשל חשיבות פירוט התנאים אנו מביאים כאן את הסעיף בשלמותו:

3. התנאים שעל מוסד חינוך ממלכתי משלב לעמוד בהם

להלן יפורטו התנאים המהותיים שמוסד חינוך המבקש להיות מוסד חינוך ממלכתי משלב חייב לעמוד בהם:

אקיימת הסכמה בכתב של שני שלישים לפחות מהורי התלמידים. ביישוב שבו בית הספר הוא היחיד מסוגו (ממלכתי או ממלכתי-דתי) דרושה הסכמה של 90% מהורי התלמידים. על ההסכמה להינתן לאחר שמנהל המוסד יסביר לכלל ההורים במסמך כתוב את משמעות הפיכתו של בית הספר למוסד משלב.

ב.  קיימת הצהרה בכתב של מנהל מחלקת החינוך ברשות המקומית על האפשרות לשיבוץ חלופי סביר לתלמידים שהוריהם לא הביעו הסכמה להפיכת מוסד החינוך למשלב.

ג.  קיימת הסכמה בכתב של רוב אנשי הצוות הפדגוגי בבית הספר (המורים, המנהל, סגני המנהל, היועצים החינוכיים או הפסיכולוגים ובעלי התפקידים הנוספים מתחום הפדגוגיה בבית הספר). על ההסכמה להינתן לאחר שמנהל המוסד הסביר להם במסמך כתוב את משמעות הפיכתו של בית הספר למוסד משלב ואת הצורך לעבור השתלמות בנושא.

ד.  המפקח על מוסד החינוך אישר בכתב קיום תוכנית לימודים משלימה בעלת ערך פדגוגי ראוי התואמת את עקרונות החינוך הממלכתי המשלב ואת מטרותיו וכוללת לימוד מעמיק של מקורות יהודיים בהיקף רחב, בשימת דגש על עיסוק בזהות יהודית, על חינוך לערכי סובלנות במורשת ישראל ועל קיום חיים משותפים וברית ייעוד וגורל בין כל חלקי העם בישראל ובתפוצות.

ה. בית הספר מקיים או עתיד לקיים, אקלים בית ספרי ואורח חיים ההולמים את מטרות החינוך הממלכתי ואת ערכי החינוך המשלב הקבועים בחוק חינוך ממלכתי והמותאמים הן לאורח חיים דתי הן לאורח חיים שאינו דתי, לרבות גילוי סובלנות מְרבית לאורח חיים דתי ושאינו דתי, וכן סבלנות וסובלנות לסממני לבוש והתנהגות שונים ולסמלים חיצוניים מגוונים.ִ

ו.  יש בבית הספר רכז יהדות מבין רכזי המקצוע של בית הספר (בהתאם להסכם הרפורמה של "אופק חדש").

ז.  ניתנו חוות דעת חיוביות של הגורמים הרלוונטיים – המפקח על בית הספר, מנהל המחוז, הגורמים הרלוונטיים ברשות החינוך המקומית וכיוצא באלה – לעניין התקיימות התנאים הנקובים בחוק ובתקנות וההשלכות של הפיכת בית הספר למשַלב על סוגיות של רישום ושל אזורי רישום.

*החוזר מפרט את הכתוב בחוק חינוך ממלכתי סעיף 4 ובתקנות חינוך ממלכתי (מוסד חינוך ממלכתי משלב), תשע"ב-2012

חזרה לעמוד ריכוז מקורות מידע