אנחנו כאן לכל פניה דחופה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
עמותת מרחביה מעצבת את דור המחר של ילדי גבעתיים שגדלים במציאות הישראלית הזקוקה להעמקת הזהות היהודית כאוויר לנשימה
בביה"ס שאני עובדת בו בגבעתיים לא חסרים מקרי הדתה. רציתי לספר על אחד מהם, שקרה ממש אתמול. אני יודעת שפרסום המקרה אולי לא ישרת אותי לטווח הקצר, אבל כשאני חושבת קדימה, בתור מי ששואפת לעסוק בהוראה ויותר מזה, בתור מי שרוצה לגדל את הילדים שלה במדינת ישראל ע"פ הערכים שאני מאמינה בהם ושעל פיהם גדלתי, אני מרגישה חובה להעלות למודעות את הכיוון אליו צועדת מערכת החינוך הציבורי שלנו.
לכבוד חג הפסח הגיעו לביה"ס שלושה חבר'ה ממרחביה, שפועלת, ציטוט מהאתר שלהם: "בחוד החנית ומעצבת את דור המחר של ילדי גבעתיים שגדלים במציאות הישראלית הזקוקה להעמקת הזהות היהודית כאוויר לנשימה". הם היו חבר'ה צעירים, לבושים מכף רגל ועד ראש כמיטב המסורת – כיפות גדולות, פאות ו"שמלות". הכותרת של הפעילות בפי הילדים הייתה "אפיית מצות". בפועל, אפיית המצות הייתה משנית. בפעילות, שהועברה לילדי כיתות א'-ג', הם שמעו סיפורים משיחיים על רבנים ואליהו הנביא, ונקראו להתנהג לפי מידותיו של אליהו הנביא, כדי "לקרב את הגאולה לעם היהודי". סיפרו להם על יציאת מצרים כשאת מצרים דימו לצרות של כל אחד מאיתנו, שמהן צריך להפטר כמו שהיהודים נפטרו ממצרים, שוב, כדי לקרב את הגאולה המיוחלת ולצאת מעבדות לחירות. מזכירה שהילדים בגילאי 7-9. בהמשך אפו מצות ולסיום קיבלו הגדה שהכוונה ה"נסתרת" בה לא משתמעת לשתי פנים.
הם לא נחו לרגע – בהפסקה עמדו על הבמה בחצר ושרו וניגנו בקולי קולות שירי פסח. הילדים היו מבסוטים לגמרי מכמה חבר'ה צעירים שבאו עם גיטרה ודרבוקה לשיר להם בהפסקה. רק שחוץ מלשיר הם גם שמעו הסברים מעמיקים לשיר "אחד מי יודע" כשמדגישים את השורה "אחד אלוהינו" שוב ושוב. כשביקשו שינגנו להם שירים של סטטיק ובן אל, אמרו להם,ש"הם לא יודעים לנגן את זה" וחזרו לשירי פסח בכל הכוח.
הבעיה היא לא שהילדים יחזרו בתשובה. אלו לא המסקנות שילדים בגיל הזה יגיעו אליהן בעקבות פעילויות כאלה. החששות האלה עלולים אולי להתממש רק כשהילדים יהיו בוגרים יותר. אני חושבת שבגלל זה הורים חילוניים לא נבהלים מסיפורים כאלה, הם לא מאמינים שזה באמת מקרב לדת ואני מבינה אותם. אבל מה מרגיש וחושב ילד בן 8 שלמד בביה"ס כי הוא והוריו חוטאים כלפי העם היהודי כשאוכלים חמץ בפסח? לא צמים ביום כיפור? מבחינתו, הוא ומשפחתו מרחיקים מעם ישראל את הגאולה. נשמע דרמטי? תתפלאו כמה שזה קל לערער לילדים את היסודות.
ואיפה המורים? שאלה טובה. רובם בעיקר מרוצים שיש פעילות חיצונית שמאפשרת להם שעה-שעתיים של חופש. חלקם מתקוממים בשקט, כי הם בכל זאת רוצים לשמור על מקום העבודה שלהם. חלקם מסכימים עם התכנים, או לא חושבים לעומק על המשמעות שלהם באוזניים של ילדים קטנים.
שומרי הסף, לצערינו, צריכים להיות ההורים. הנזקים שעושות "הפעילויות החביבות לשימור המסורת" עלולים להיות עצומים עבור כל ילד שמכיר מביתו דברים אחרים. הן קיצוניות, חריפות ולא בוחלות בשום אמצעי בדרך למטרה של הארגונים שמעבירים אותן.
ד"א, כהמשך ישיר לאתמול, הבנים התבקשו היום להגיע לסדר פסח השכבתי עם כיפות. אז מה אם יש בהם לא יהודים, או סתם ילדים שלא מרגישים בנוח עם זה? המסר הוא אחד – זה הסטנדרט, זה מה שנכון, ומה שאתם רגילים אליו לא רלוונטי.